Pomoć Komercijalne banke štićenicama "Sigurne kuće" iz Vranja

U okviru projekta  „Podrška lokalnom održivom razvoju u južnoj Srbiji“, u krugu Zdravstvenog centra u Vranju, otvorena je pekara, čiju je izgradnju pomogla Komercijalna banka. Pekara je rezultat dugogodišnjeg rada Udruženja „Životna pomoć“ iz Vranja, koje se bavi samozapošljavanjem žena iz socijalno ugroženih kategorija, samohranih majki i žrtava porodičnog nasilja.

Komercijalna banka se uključila u ovaj projekat 2010, kada je pomogla otvaranje đačke kuhinje u Srednjoj medicinskoj školi, u kojoj je stalni posao našlo 10 žena, uglavnom samohranih majki i žena smeštenih u „Sigurnoj kući“. Za potrebe kuhinje, kupljeno je i dostavno vozilo za prevoz obroka po seoskim osnovnim školama u okolini Vranja. Banka je obezbedila i  podršku u procesu obrazovanja žena za doškolovavanje i dobijanje sertifikata u poslastičarstvu, pekarskoj industriji i za menadžerske poslove.

 

U poslednje tri godine žene su uvele prvu i drugu fazu HACCP standarda u proizvodni proces, osnovale Udruženje „Tradicija i preduzetništvo“ koje se bavi očuvanjem starog pekarskog zanata i otvorile pekarsku radnju nazvanu „Tradicija“, čiji je jedan prodajni objekat upravo otvoren u krugu Zdravstvenog centra. 

 

U ime Komercijalne banke na otvaranju pekare prisustvovala je zamenica predsednika IO Slađana Jelić, koja je tom prilikom rekla: „Izuzetno smo ponosni što učestvujemo u ovom projektu, jer je ženama koje su bile u teškoj životnoj i finansijskoj situaciji, omogućeno da postanu samostalne i ekonomski nezavisne. Zbog toga se Komercijalna banka vrlo rado, ponovo odazvala pozivu Udruženja „Životna pomoć“, da se podrži postavljanje prodajnog objekta u okviru bolnice.“

 

Podršku projektu pružilo je i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa ministrom Aleksandrom Vulinom koji je takođe prisustvovao događaju.

 

Predsednica UO „Životne pomoći“ Ljubinka Milovanović zahvalila je Ministarstvu rada, Komercijalnoj banci i drugim donatorima „velikog srca“ na podršci i pomoći, i još jednom naglasila važnost ovog projekta za budućnost i ekonomsku samostalnost socijalno ugroženih i žena žrtava nasilja i njihove dece.