Proglašeni pobednici crowdfunding hakatona iNOVACIJA

Proglašeni su pobednici crowdfunding hakatona iNOVACIJA, koji su organizovali Beogradska bankarska akademija, Komercijalna banka i Udruženje banaka Srbije. Prvo mesto i nagradu u iznosu od 150.000 dinara osvojio je četvoročlani tim koji čine Filip Radosavljević, Stefan Delić, Miloš Rajković i Daniel Fazlijević.

Drugo mesto i novčana nagrada od 100.000 dinara pripala je timu koji čine Vladimir Dabić, Mia Mledenović i Aleksandar Tomić, a treću nagradu i 50.000 dinara osvojili su Mladen Ristić i Marko Stanković.

Timovi su se takmičili u razvoju crowdfunding platforme, koja treba da omogući i olakša prikupljanje sredstava za finansiranje inovativnih projekata. Glavni cilj platforme jeste da posluži kao svojevrsni digitalni medijator između inovatora s jedne i velikog broja malih ulagača s druge strane i tako obezbedi realizaciju vrednih ideja.

Čestitajući dobitnicima dekan Beogradske bankarske akademije prof. dr Hasan Hanić ukazao je upravo na značaj povezivanja znanja iz oblasti bankarstva i mladih kreativnih informatičara, inženjera, što je postignuto ovim takmičenjem. Ocenio je da su organizatori takmičenja ovim pokazali svoju društvenu odgovornost na planu doprinosa podsticanja razvoja preduzetništva.

„Uvek je potrebno pronaći i nova rešenja da se podstakne razvoj preduzetništva kao osnove privrednog razvoja i to zdrava osnova, zdravo jezgro privrede svake zemlje“, istakao je on.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke dr Vladimir Medan je pobednicima poručio da kada nešto rade treba to da rade na najbolji mogući način.

„Vi ste kroz ovaj projekat pokazali da možete da stvorite nešto novo, inovativno, a oni koji su inovativni i idu korak napred, u stvari ubiru i najbolje plodove svog rada, jer uvek postoji neki kratkotrajni monopol izuma, nove inovacije“, rekao je Medan.

On je prisutnima takođe ukazao na to da ne dozvole da budu deo prosečnosti nego da uvek budu korak ispred drugih. „Banke će se uvek otimati za ljude koji vide dalje i bolje od ostalih. Nastavite i nikako ne posustajte, jer kako se to narodski kaže, nije problem pasti nego je problem ako ponovo ne ustanete", naglasio je Medan.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je naveo da je izvoz Srbije u IT sektoru prošle godine iznosio 1,4 milijarde evra.

„Siguran sam da može da bude i veći i da i vaše ideje mogu tome doprineti“, rekao je Vasić u obraćanju pobednicima.