NLB Organic konkurs

2.500.000 dinara za najbolje održive ideje

NLB Organic konkurs

Iskoristite pravu priliku i prijavite se na 12. NLB Organic konkurs koji organizuje NLB Komercijalna banka. Ove godine nagradićemo četiri prijave iz oblasti organske proizvodnje, prerade i ponude organskih proizvoda.

Pošaljite nam ideje koje će pomoći unapređenju vaše proizvodnje i ponude, a mi ćemo po izboru stručne komisije nagraditi četiri prijave. Hajde da zajedno iskoristimo pravu priliku za održivu budućnost! 

Ko može da se prijavi?

Na konkursu mogu učestvovati:

 • poljoprivredni proizvođači/prerađivači koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, sertifikovani su ili su u procesu sertifikacije za organsku proizvodnju. Učešće je omogućeno i proizvođačima/prerađivačima koji imaju grupni sertifikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje;
 • uslužni/ugostiteljski objekti (restorani, kafići, maloprodajni objekti, hoteli, odmarališta i sl.) koji u svojoj ponudi imaju makar jedan proizvod organskog porekla iz Srbije i za koji je potrebno dostaviti sertifikat o poreklu.

Kada i kako se dostavljaju prijave?

Prijave možete dostaviti u periodu od 24. marta do 2. maja 2023. godine elektronskim putem na adresu: organic@nlbkb.rs, sa naznakom „Prijava za 12. Organic konkurs”.

organic-1
organic-1

Gde pronaći obrasce za prijavu na konkurs?

U zavisnosti od toga za koju se kategoriju prijavljujete, na sledećim linkovima možete pronaći obrasce:

Šta prijava treba da sadrži?

Potrebno je da prijava sadrži sledeće elemente:

Za poljoprivredna gazdinstva: Za uslužne/ugostiteljske objekte:
 • kratak opis projekta (naziv i osnovni cilj)
 • detaljan opis aktivnosti na razvoju, uz navođenje realnih potrebnih i dovoljnih uslova za realizaciju
 • troškove realizacije
 • očekivani rezultati i vremenski okviri realizacije
 • podatke o registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu
 • za poljoprivredne proizvođače: dokaz o sertifikaciji (setrtifikat o organskoj proizvodnji) ili ugovor sa sertifikacionom kućom kao dokaz o započetom procesu sertifikacije
 • za proizvođače kooperante: grupni sertifikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje
 • kratak opis (navesti više informacija o objektu)
 • računi (dopremnice) za organske proizvode, kao i kopije sertifikata koji su vezani za tu robu i koji sadrže dokaz da je proizvod poreklom iz Srbije

Kada će biti proglašeni pobednici?

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do kraja maja 2023. godine.

Kako izgleda sistem nagrađivanja?

NLB Komercijalna banka je za 12. NLB Organic konkurs obezbedila nagradni fond od 2.500.000 dinara za prijave iz oblasti organske proizvodnje, prerade i ponude organskih proizvoda. Nagrade će biti raspodeljene na sledeći način:

 • poljoprivredni proizvođač/prerađivač – glavna nagrada: 1.000.000 dinara.
  • pored glavne nagrade u okviru ove kategorije, biće dodeljene i dve specijalne nagrade: 500.000 dinara dami koja se bavi organskom proizvodnjom i 500.000 dinara mladoj osobi starosti do 40 godina koja se bavi organskom proizvodnjom.
 • uslužni/ugostiteljski objekat – 500.000 dinara.

 

Zašto da iskoristite priliku za održivu budućnost?

Značaj organske proizvodnje se ogleda i u dobijanju zdravstveno bezbedne hrane, očuvanju životne sredine, kao i biljnih zajednica. Doprinosi očuvanju plodnog zemljišta, koje je neophodno za pravilno funkcionisanje ekosistema, jer prečišćava vodu, obezbeđuje hranu, čuva genetske resurse i predstavlja osnovni životni prostor za gotovo sva kopnena živa bića.

U prethodnih 11 godina u okviru Organic konkursa nagrađene su 42 održive ideje koje imaju potencijal da doprinesu zdravijoj i održivijoj budućnosti za sve nas.

Iskoristite pravu priliku i prijavite se jer možda baš vi osvojite neku od vrednih nagrada!

organic-1

 

organic-koraci