POS Program „Bolji način“

Inicijativa „Bolji način“ je zajednički projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), kompanija Mastercard i VISA, a koji se sprovodi pod okriljem programa develoPPP nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije i uz učešće i podršku finansijskog sektora u Srbiji – banaka i kompanija koje su uključene u platne transakcije.

Šta je cilj Programa?

Cilj Programa „Bolji način“ je stvaranje boljih uslova za razvoj i podsticanje svih vidova bezgotovinskog plaćanja u privatnom i javnom sektoru.

Takođe, to je i podrška većoj finansijskoj inkluziji građana i privrede, odnosno njihovoj uključenosti u finansijske tokove, smanjenju sive ekonomije i bržem ekonomskom razvoju i digitalizaciji Srbije uz podsticanje većeg korišćenja bezgotovinskog plaćanja.

Koji je benefit Programa?

Program podrazumeva do godinu dana besplatnog korišćenja POS terminala ili softvera za prihvat bezgotovinskih plaćanja (kartična i instant plaćanja), kao i subvencionisanu trgovačku naknadu za prihvat kartica na POS terminalima i e-commerce prodajnim mestima, u prvih 12 meseci nakon zaključenja ugovora o prihvatu kartica sa Bankom, a u skladu sa Operativnim pravilima Programa i Opštim uslovima.

Nakon isteka beneficiranog perioda od godinu dana, dodeljene terminale ili softver trgovci mogu nastaviti da koriste po komercijalnim uslovima ugovorenim sa Bankom.

Kome je Program namenjen?

Korisnici Programa mogu da budu preduzetnici, mikro i mala preduzeća, kao i javna preduzeća i državne institucije koji žele da unaprede svoje poslovanje i svojim kupcima omoguće bezgotovisnko plaćanje i koji nisu u prethodnih godinu dana prihvatali bezgotovisnka plaćanja platnim karticama.

Program može biti posebno interesantan obveznicima fiskalizacije koji su po prvi put uveli fiskalne kase prema novom Zakonu o fiskalizaciji, ali i onima koji fiskalnu kasu imaju od ranije ali nisu prihvatali plaćanje platnim karticama.

Program je planiran da traje tri godine, uz ograničen broj POS treminala (8.000 terminala u 2023. godine).

Koji su uslovi za učestvovanje u Programu?

Osnovni uslov za učestvovanje u Programu:

  • Trgovac nije prihvatao plaćanje platnim karticama u prethodnih 12 meseci
  • Trgovac se može prijaviti za maksimalno 3 POS-a na 3 različite lokacije, uključujuću i potencijalno eCommerce rešenje na web sajtu Trgovca (ukoliko Trgovac želi eCommerce)

Uslovi za promet za ostanak u Programu u prvoj godini:

  • Maksimalni iznos prometa po POS-u koji trgovac može da ostvari prihvatanjem platnih kartica pre gubitka prava na pogodnosti iz Programa – 1,2 mil RSD od trenutka instalacije terminala
  • Minimalni iznos prometa po POS-u koji trgovac mora da ostvari tokom prvih šest meseci od datuma instalacije POS-a prihvatanjem platnih kartica kako ne bi izgubio pravo na pogodnosti iz Programa  - 60.000 RSD
  • Po isteku godinu dana ili ranije (ako trgovac ne ostvari donji prag ili ukoliko premaši gornji prag) Trgovac može da odustane od bezgotovinskih plaćanja ili da nastavi da prihavta kartice po unapred definisanim komercijalnim uslovima banke.

Kako se prijaviti za učestvovanje u Programu?

Prijava se može podenti preko veb sajta www.boljinacin.rs  ili u najbližoj ekspozituri Banke.

Podnesite prijavu online