Izložba odevnih predmeta od automobilskih guma

Izložba odevnih predmeta sačinjenih od otpadnih materijala iz jedne fabrike guma u Sloveniji, otvorena je u galerijskom prostoru KomBank Art hol, u Makedonskoj ulici broj 29 u Beogradu. Izložba nosi neobičan naziv »1616:2016:WS« i njeni tvorci su studenti prve i treće godine studija Mode na Fakultetu za dizajn, pridružene članice Univerziteta na Primorskem, iz Slovenije.

Pod mentorstvom vanrednih profesorki sa ovog fakulteta Tanje Devetak i Mateje Benedetti, studenti su istraživali različite postupke upotrebe otpadnog materijala kompanije, koja se bavi proizvodnjom automobilskih guma. Realizovane odevne forme su rezultat analitičnog pristupa svakog studenta. Studenti su istovremeno razvijali tehnološke postupke obrade otpadnog materijala, tražili nove metode konstrukcije i harmonične likovne kompozicije novostvorenih struktura.

Izložba prikazuje pristup mladih kreatora ka vizuelnom istraživanju, nudi novi pogled u značenju i strukturi modnog dizajna u kontekstu različitih industrija, a i mogućnost artikulacije modnog dizajna unutar tog promenjenog opšteg konteksta.

Sa profesionalnim pristupom, sposobnošću samostalnog razmišljanja i istančanim osećajem za estetsku likovnu celinu, studenati su pokazali mogućnosti razvoja uzajamnog delovanja različitih profesija i ključnog značenja koje dizajn ima u tom razvoju.

Studenti čiji radovi učestvuju na ovoj izložbi su, sa prve godine Suzana Bičanič, Erika Krašovec, Neža Plestenjak, Veronika Pečar, Estera Rezar, Natalija Krašovec, Natalija Lesjak i Tina Zonta, a sa treće Tina Vraneš, Mateja Lukač i Klavdija Kolman.

Izložba je otvorena svakog dana do 7. maja, od 8 do 20 časova. Ulaz u KomBank Art hol je besplatan.