Promocija monografije o kompozitoru Ivanu Jevtiću

08.02.2017.

U Skupštini Grada Beograda, u organizaciji Komercijalne banke i Kulturnog centra Beograda, održana koncertna promocija monografije „Ivan Jevtić – kompozitor na putevima slobode”.

Autorka monografije je Silvi Nisefor, doktor muzikologije i muzičar iz Francuske, a obimna studija prati bogat Jevtićev životni i profesionalni put, sa muzičkim opusom od stotinak dela. Na promociji su o monografiji, osim kompozitora Ivana Jevtića, govorili i Melita Milin, muzikolog i direktor Muzikološkog instituta SANU i Petar Živadinović, direktor izdavačke kuće „Paideia”.

Promociju je pratio i koncertni program, u kome se predstavio jedan od najpoznatijih svetskih flautista Vensan Luka. Njegov nastup pratio je Kamerni orkestar Vojske Srbije pod dirigentskom upravom Stanka Jovanovića. Na programu su bila Jevtićeva dela „Koncert za flautu i gudački orkestar br. 2” i „Dance Suite” za klavir u izvođenju pijanistkinje Dragane Tomić, kao i Debisijev „Sirinks” koji je izvodio Luka.

Ivan Jevtić studirao je kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971. godine, a magistrirao dve godine kasnije. Usavršavao se na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku, u klasi čuvenog Olivijea Mesijana, a zatim i u Beču, kod profesora Alfreda Ula. Laureat je domaćih i međunarodnih konkursa za kompoziciju. Njegova dela izvodili su priznati umetnici među kojima Moris Andre, Andre Navara, Žerar Kose i mnogi drugi. Od 2003. godine izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti.