Saveti i preporuke za bezbednost elektronskih kanala plaćanja

09.06.2023.

Poštovani,

 

S obzirom na to da je NLB Komercijalnoj banci bezbednost njenih korisnika jedan od prioriteta u poslovanju, važno je da se upoznate sa rizicima koje internet prevare donose, a među kojima je fišing (eng. phishing) jedna od najčešćih, kao i kako da ih prepoznate.

Fišing napad je imejl poruka ili SMS poruka koja primaoca navodi na brzu reakciju, a ima za cilj krađu novca ili identiteta. Napad se izvodi tako što vas najčešće link iz poruke upućuje na lažne veb-stranice, koje podsećaju na legitimne veb-stranice, na kojima se traži da unesete lične informacije kao što su lozinke, PIN kodovi elektronskih kanala plaćanja (e/M Banking) i podaci sa platnih kartica.

 

U cilju zaštite naših korisnika, pripremili smo spisak saveta i preporuka, kako bi Vaši elektronski kanali bili bezbedni:

  • Vodite računa da lozinka na osetljivim sistemima, kao što je eBanking, bude dovoljno kompleksna i teška za pogoditi.
  • Nikada nemojte prihvatiti ponudu veb-pretraživača da sačuva vašu lozinku, pogotovo ne za eBanking.
  • Vašu lozinku čuvajte na bezbednom mestu, gde niko ne može da joj priđe i nikome nemojte da je otkrivate. Najbolje je zapamtiti lozinku.

 

Kako ne biste postali žrtva fišing napada, važno je da obratite pažnju i na sledeće stavke: 

  • Nikada nikome ne otkrivajte lozinku, bez obzira na to kojim kanalom takav zahtev dođe (putem telefonskog poziva, SMS poruke, imejla). Znajte da Vam Banka nikada ne bi tražila da joj saopštite lozinku svog eBanking naloga.
  • Kada se logujete na eBanking, obratite pažnju da li Vam nešto deluje neobično (drugačiji izgled aplikacije, font, tekst, logo, link).
  • Ne otvarajte linkove ni priloge iz sumnjivih imejl poruka i ne odgovarajte na imejlove za koje sumnjate u verodostojnost pošiljaoca ili Vam pošiljalac nije poznat. Ako Vam je pošiljalac poznat, ali sumnjate u verodostojnost poruke, uvek je najbolje prvo kontaktirati pošiljaoca drugim kanalom – pozivom na telefon.

 

Dodatni saveti:

  • Koristite isključivo licenciran softver na svom računaru i redovno vršite bezbednosna ažuriranja Operativnog sistema.
  • Koristite antivirus (AV) zaštitu, koja uvek treba da bude aktivna, redovno ažurirajte AV softver i periodično sprovodite skeniranja celog računara (preporuka je na nedeljnom nivou).
  • Izbegavajte neproverene veb-linkove i veb-sajtove sumnjivog i nepoznatog sadržaja na kojima postoji visok rizik od postojanja malicioznih skripti. Oni najčešće sadrže besplatan zabavni sadržaj (npr. sajtovi sa igricama, filmovima, softverima i slični zabavni sadržaji).
  • Vodite računa da, kada pristupate eBankingu, vaš uređaj bude povezan na bezbednu mrežu (vaš lični kućni internet). Izbegavajte da pristupate eBankingu kada je vaš uređaj povezan na javne i nepoznate WiFi mreže.

 

Vaša NLB Komercijalna banka