Vlastimir Vuković novi predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke

04.02.2021.

Nakon dobijene saglasnosti NBS i razrešenja dosadašnjeg predsednika i zamenika predsednika  Izvršnog odbora zvanično su stupili na dužnost 4. februara 2021. godine i preuzeli upravljanje Komercijalnom bankom, Vlastimir Vuković, kao predsednik IO i Dejan Janjatović, kao zamenik predsednika IO. Zajedno sa Dragišom Stanojevićem, koji je zadužen za informacione tehnologije i bankarske operacije, oni su okosnica petočlanog tima koji će voditi Komercijalnu banku, članicu NLB grupe u narednom periodu.

„Za mene je velika čast, priznanje i privilegija da vodim jednu od najvećih banaka u Srbiji, ali i obaveza i izazov. Siguran sam da će Komercijalna banka, sada u okviru NLB Grupe, postati lider srpskog bankarskog sektora. Ubeđen sam da će sinergijom dva snažna i ugledna brenda, kao što su NLB i Komercijalna banka, klijenti dobiti novi kvalitet koji je uz stabilnost i efikasnost, uslov za lidersku poziciju regionu“, izjavio je Vlastimir Vuković, nakon zvaničnog imenovanja.

„Naš fokus, biće stavljen na unapređenje poslovanja, poboljšanje usluga klijentima, ali i  pružanje podrške razvoju zaposlenih. Verujemo da ćemo zajedno sa našim zaposlenima, a najviše zahvaljujući velikoj prodršci i poverenju klijenata, opravdati i unaprediti položaj koji Komercijalna banka i NLB Grupa imaju na finansijskom tržištu Srbije“, stav je Dejana Janjatovića, zamenika predsednika IO.

 

Ko su članovi IO Komercijalne banke?

Vlastimir Vuković – predsednik IO Komercijalne banke

Vlastimir Vuković u Komercijalnu banku dolazi sa pozicije člana Izvršnog odbora NLB banke Srbija, zadužen za komercijalne poslove, marketing i razvoj (CMO) – stanovništvo, corporate, mala i srednja preduzeća i poljoprivredu. Bankar je sa dvadeset pet godina iskustva u ovoj oblasti, prešao je put od službenika u marketingu do presednika izvršnog odbora u više renomiranih kompanija.

Karijeru je započeo u marketing sektoru Vojvođanske banke, a kratko vreme radio je i u Izvršnom veću Vojvodine, kao pomoćnik pokrajinskog ministra u sektoru koji se bavio industrijom, trgovinom i turizmom.

Po povratku u Vojvođansku banku obavlja poslove na sledećim pozicijama direktor Sektora za mala i srednja preduzeća, pomoćnik direktora sektora zajmova i investicija u privredi, zamenik izvršnog direktora za Risk, zamenik generalnog direktora i zamenik predsednika Izvršnog odbora(CMO). Tokom ovog perioda rukovodio je brojnim projektima između kojih se posebno izdvajaju projekat restuktuiranja banke, projekat privatizacije banke i projekat pravnog spajanja dve banke Vojvođanske banke i NBG banke Beograd.

Karijeru nastavlja u Intesa Leasingu i to na poziciji generalnog direktora, a onda i predsednika Izvršnog odbora. Tokom rada u ovoj kompaniji pored odličnih poslovnih rezultata, njegov proaktivan pristup je prepoznat i od strane kolega iz drugih lizing kuća, tako da je izabran na mesto predsednika upravnog odbora Asocijacije lizing kompanija Srbije i predsednika odbora za lizing i osiguranje pri Savetu stranih investitora.

Pre dolaska u NLB banku Beograd, Vuković je bio član Izvršnog odbora u Banci Intesa, zadužen za stanovništvo i mikro klijente.

Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a magistarske na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Bio je polaznik i učesnik brojnih međunarodnih profesionalnih seminara i konferencija.

 

Dejan Janjatović – zamenik predsednika IO Komercijalne banke

Dejan Janjatović ima višegodišnje menadžersko iskustvo u bankarstvu i stručnost u oblastima risk menadžmenta, korporativnog, SME i agro biznisa, poslova sa stanovništvom, upravljanja poslovnom mrežom i unapređenju operativne efikasnosti.

Karijeru je započeo u ProCredit banci kao savetnik za rad sa klijentima i napredovao je preko različitih pozicija, do pozicije člana Izvršnog odbora za komercijalne poslove, a kasnije i risk menadžment i operacije. Bio je član i odbora za reviziju ProCredit banke Moldavija i predsednik Upravnog odbora ProCredit Leasing Srbija.

Iz ProCredit banke prešao je u NLB banku, takođe kao član Izvršnog odbora za upravljanje rizicima i operacijama.

U Komercijalnoj banci obavlja dužnost zamenika predsednika Izvršnog odbora i zadužen je za upravljanje rizicima.

Fokus rada stavlja na unapređenje poslovanja, poboljšanje usluga klijentima, pružanje podrške razvoju zaposlenih, kao i na stalno profesionalno i lično usavršavanje.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a kasnije je završio MBA studije u Budimpešti i položio CFA ispit, prvi nivo.

 

Dragiša Stanojević - član IO za IT i bankarske operacije

Dragiša Stanojević je član Izvršnog odbora Komercijalne banke od 2016. godine odgovoran za IT i bankarske operacije (COO).

Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1997. godine u Čačanskoj banci na poslovima razvoja informacionog sistema.

U Eksimbanku prelazi 2002. godine, gde je bio zadužen za rukovođenje svim poslovima iz domena IT-a uključujući i uvođenje novog Core informacionog sistema.

Nakon spajanja Eksimbanke i UniCredit Banke, svoje profesionalno angažovanje nastavlja kao rukovodilac HD i infrastrukturne podrške u UniCredit Banci Srbija.

U Komercijalnoj banci je od 2006. godine na različitim menadžerskim pozicijama u okviru Sektora informacionih tehnologija, počevši od pozicije direktora Odeljenja poslovnih aplikacija do pozicije direktora sektora na koju je imenovan 2012 godine.

Primarni fokus interesovanja je na primeni tehnologija u finansijskim institucijama radi unapređenja digitalnog poslovanja, korisničkog iskustva, kao i optimizacije poslovnih procesa.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na smeru za računarsku tehniku i informatiku.