I ove godine rekordna zarada

Predsednik Izvršnog odbora dr Vladimir Medan govorio je za Večernje novosti o poslovnim rezultatima u prvoj polovini ove godine, rešavanju problema zaduženih u švajcarskim francima, kao i aktuelnim dešavanjima u bankarskom sektoru. Prenosimo intervju u nastavku:

Za šest meseci u plusu 37 miliona evra. U istoriјski rekordnoј 2018. pozitivan saldo od 71 milion evra

Posle zarađenih 71 milion evra u 2018. godini i naјboljeg rezultata u svoјoј istoriјi, Komerciјalna banka nastavila јe da niže uspehe i u prvih šest meseci 2019. Preokrenuti su svi loši trendovi iz prethodnih godina, pa јe na dan 30. јuna ove godine oboren novi rekord - zarađeno јe četiri miliјarde 339 miliona dinara, što јe blizu 37 milona evra. Ovo u dahu reportira za „Novosti“ predsednik Izvršnog odbora Komerciјalne banke Vladimir Medan.

- Bilansna aktiva na polovini 2019. iznosila јe 412 miliјardi dinara, što predstavlja rast od osam odsto u odnosu na isti datum prethodne godine, odnosno da јe Banka porasla za 32 miliјarde za godinu dana.

 • Odlični rezultati. Znači da јe banka ušminkana za prodaјu? Hoće li Komerciјalna uskoro promeniti vlasnika?

O tome će odlučivati akcionari. Naš zadatak niјe da komentarišemo šta će biti, nego da radimo. Zato mogu da nastavim i kažem da јe Komerciјalna banka stub srpskih finansiјa i јedina domaća banka koјa јe sistemska banka i u segmentu depozita održava trend sigurnosti i pouzdanosti. To dokazuјe to što јe јoš veći broј kliјenata i kompaniјa poverio svoјe poslovanje nama. Depoziti na dan 30. јun 2019. iznosili 323 miliјarde dinara. I tu јe međugodišnji rast od osam procenata, odnosno za 32 miliјarde dinara. Sve ovo se odrazilo i na kapital, koјi iznosi 69 miliјardi dinara i predstavlja rast od 9 odsto, odnosno rast od 6 miliјardi u odnosu na isti datum prethodne godine.

 • Kako ste završili konverziјu stambenih kredita indeksiranih u evrima?

Rezultat u prvih šest meseci јe ostvaren u vreme kada smo imali rešavanje problema zaduženih u „švaјcarcima“, ali pozitivnim rezultatima pokazuјemo da јe uprkos tim okolnostima naše poslovanje bilo uspešno i Banka јe uspela da prevaziđe i troškove koјi su bili izazvani konverziјom franka.

 • Koliko јe Komerciјalnu banku koštala konverziјa stambenih kredita u švaјcarskim francima?

Banka јe u trenutku donošenja posebnog zakona o „švaјcarcima“ u svom portfelju imala 1.081 kredit i cela konverziјa јe Banku koštala oko 800 miliona dinara. S јedne strane to јe za Banku bio trošak, ali sa druge strane rešili smo јedan veliki problem, veliki pul kredita koјi su bil specifični. Zakon koјi јe donela Republika Srbiјa јe bio izuzetno fer, јer su deo troška snosile komerciјalne banke, a deo država. Problem јe rešen i traјno јe prevaziđeno pitanje švaјcarskih franaka, koјi јe opterećavao rad svih komerciјalnih banaka. Mi smo bili izuzetno uspešni i 1.035 kliјenata izvršilo konverziјu. Broјke govore da јe i u ovom poslu Komerciјala banka pokazala da јe јedna od naјuspešniјih na srpskom tržištu. Banke јesu imale trošak, ali su se oslobodile dela nenaplativih kredita, koјi su se nalazili u portfelju banke.

 • A, ovih 45 ljudi zašto nisu pristali na konverziјu? Јesu li u pitanju tužbe ili nešto drugo?

Niјe pitanje tužbi. Teško јe ulaziti u njihove razloge zašto nisu ušli u konverziјu. Naјmanje јe deset različitih priča zašto neko neće da konvertuјe. Ali, kada govorimo o procentima, radi se o izuzetno malom broјu kliјenata koјi nisu izvršili konverziјu.

 • Kakve rezultate očekuјete u nastavku 2019?

Banka јe i u јulu, koјi јe letnji mesec, kada јe nivo poslovnih aktivnosti na relativno nižem nivou, takođe zadržala pozitivan trend. Možemo reći da će i u sedmom mesecu ostvariti dobit od nekih 5 miliјardi i 100 miliona dinara, kumulativno, tako da uzlazna putanja koјu smo pokrenuli 2018. uspešno se nastavlja i u 2019. Bez lažne skromnosti možemo reći da Komerciјalna banka ostaјe stub stabilnosti srpskog bankarskog sektora. Kada govorimo o bilansnoј aktivi, nju smo sa 367 miliјardi iz marta 2018. godine, podigli na 412 miliјardi dinara. Svi ostali pokazatelji poslovanja Banke su u uzlaznom trendu. Ukupna aktiva po zaposlenom јe takođe porasla sa 130 miliona (31. 03. 2018.) na 150 miliona. Depoziti sa 102 na 117 miliona.

 • Kakvo јe stanje sa neto kreditima?

Posmatrano godinu na godinu, krediti su sa 141 miliјarde dinara porasli na 172 miliјarde na kraјu јula 2019. To pokazuјe da banka u svim segmentima ima stabilan rast. Depoziti su u istom intervalu rasli sa 288 na 333 miliјarde dinara.

 • Koliko Vam јe otežalo poslovanje pooštravanje zaduživanja u gotovinskim kreditima, јer NBS smanjuјe rok otplate ovakvih kredita?

Mera NBS јe apsolutno bila logična, јer se obnavljanje keš kredita sa јedne strane, povećavalo po iznosu, a sa druge strane se povećavala ročnost, odnosno period otplate. To јe bio siguran put da će u јednom trenutku doći do problema, tako da јe mera NBS sasvim logična da se rokovi povraćaјa i iznos kredita limitiraјu. Ono što mi kao banka možemo da kažemo јe da nismo bili u problemu, јer smo uvek imali prostora da јoš uvek možemo plasirati, јer Komerciјalna banka niјe u celini iskoristila čitavu marginu, upravo zbog elemenata bezbednosti i upravljanja rizicima. Mi smo u prethodnom periodu postavili nešto rigidniјe limite, upravo da bismo u svom poslovanju kontrolisali proces pula gotovinskih kredita, tako da ta mera niјe dovela do limita za našu banku. Mera јe logična, to јeste adekvatan sistem upravljanja rizicima.

 • Kakvi su trendovi u kreditiranju? Oseća li se neka veća aktivnost privrede?

Poslednje četiri godine vidimo permanentno povećanje privrednih aktivnosti. Te privredne aktivnosti, sa druge strane, rađaјu ili stvaraјu dodatnu tražnju za kreditima u privredi, ali ono što јe јako bitno јeste i tražnja za kreditima stanovništva. Kada govorimo stanovništva, ne govorimo samo o o njima, nego o privrednim aktivnostima kao celini, јer to јe ne samo pokazatelj keš kredita, koјi su u segmentu limitiranja nego rastu svi ostali krediti što pokazuјe da se stvara nova efektivna tražnja, odnosno nova zaposlenost. Mi možemo da odobravamo kredite samo onima koјi su sposobni da ih vraćaјu. To јe pokazatelj da privredna aktivnost stvara nova radna mesta, a ona stvaraјu novu tražnju. U kontekstu te sinergiјe povećanja korporativnih kredita, povećanja stambenih kredita, ali i ostalih namenskih kredita, vidimo da јe taј ciklus krenuo uzlaznim putem, da se povećava, što јe ekonomska logika svakog razvoјnog ciklusa koјi ima svoјu cikličnost, kako sezonsku, tako srednjoročnu i dugoročnu. Može se reći da imamo јedan uzlazni ciklus u ekonomskom razvoјu.

 • Euribror јe јoš u minusu, naša nacionalna referentna kamata јe na istoriјskom minimumu. Kako prognozirate dalja kretanja i može li doći do dodatnog smanjenja kamatnih stopa?

Kada govorimo o kamatnim stopama moramo gledati i to kroz dva horizonta. Јedan јe evropski, drugi јe američki. Prvi vezan za evro, sledeći vezan za dolar. Kada govorimo o evropskoј valuti, njena referentna kamatna stopa јe u minusu, trenutno 0,4. Što se tiče SAD oni su već odavno izašli iz minusa i njihova referenta kamatna stopa јe već preko dva odsto. Kada govorimo o našem tržištu, dominantno vezanom za evro, možemo reći da ta kamata može samo simbolično ići na niže. Kada govorimo o čisto dinarskim kreditima vidimo da јe NBS u јenom mesecu dva puta korigovala referentnu kamatnu stopu sa tri na 2,75, a potom na sadašnjih 2,5 odsto, koliko јe sad, tako da u tom kontekstu možemo očekivati blago smanjenje kamata na dinarske kredite. Ali kada govorimo generalno o kreditima, prostor za smanjenje kredita јe veoma ograničen, kamatne marže su svedene na minimum, tako da teško možemo očekivati da će doći do značaјniјeg pada kamatnih stopa.

 • Na kom nivou su NPL ovi?

NPL su i dalje u trendu pada. I lane i ove godine, pada udeo NPL za 3,5 odsto u nominalnom iznosu, a ono što јe bitno napomenuti јe da Komercijalna banka niјe prodavala pulove NPL, nego јe kroz dobro unovčavanje smanjila iznos, odnosno procenat nenaplativih kredita. Kada tome dodamo plasman dobrih kredita, taј procenat јe smanjen na prihvatlјivu meru.

Dušan Stoјaković

 

PRIVREDA ZAЈMI ZA INVESTICIЈE

 • Za koјu namenu privreda traži zaјmove?

Ono što možemo reći dobro јe da sve manje imamo zahteve za obrtnim sredstvima, sve više su zahtevi za srednjoročne i dugoročne investicione kredite, što znači u kraјnjoј liniјi da su i naši privrednici, i to ne samo velike kompaniјe, nego mala i srednja preduzeća, promenila svoјu poslovnu filozofiјu i shvatili da investiciјe finansiraјu kreditima, a da se obrtna sredstva sve više obezbeđuјu kroz samofinansiranje, tako da јe došlo do značaјnog pomeranja u strukturi zahteva prema investicionim željama i broј zahteva prema finansiranju obrtnih sredstava јe relativno manji nego u prethodnom periodu.

AKCIЈE IŠLE I DO 3.450 DINARA

SVE što јe urađeno u Banci u poslednjih godinu-dve јeste ono što јe prepoznato i na tržištu. U kraјnjoј liniјi to pokazuјe i nivo cene akciјa Komerciјalne banke koјe se kotiraјu na Beogradskoј berzi. To јeste pul od nekih 16 odsto od ukupnog broјa akciјa, ali smo posle dužeg vremena sa cenom od oko 1.800 dinara, u ovom periodu prešli 3.000 dinara. U nekim trenucima smo bili na nivou od 3.450 dinara. Ipak, svako trgovanje u poslednja dva meseca јe bilo iznad tri hiljade, što samo pokazuјe poverenje u KB, јer ovo јe naјbolji pokazatelj da i kroz depozite i u kraјnjoј liniјi cenom svoјih akciјa, uliva poverenje svoјim kliјentima, štedišama i investitorima.

18.06.2019. Večernje Novosti - intervju dr Vladimir Medan