Male i srednje firme lakše do kredita

Evropski investicioni fond, deo EIB grupe, potpisao je sa predstavnicima pet banaka iz Srbije, među kojima je i Komercijalna banka, ugovor o pomoći pri finansiranju malih i srednjih preduzeća u Srbiji, u iznosu od 20 miliona evra.

 

Ugovor o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima potpisali su predstavnici Komercijalne banke, Rajfajzen banke, Unikredit banke, Prokredit banke i Banke Inteza.

 

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

 

EIF će upravljati projektom koji će omogućiti odabranim komercijalnim bankama da pod povoljnijim uslovima podrže oko 1.250 malih i srednjih preduzeća.

 

Bolji uslovi odnose se na niže kamatne stope, manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju ovih elemenata. U naredne tri godine, Evropska unija će sa doprinosom od 20 miliona evra aktivirati i do 180 miliona evra u vidu povoljnih zajmova.

 

Pokrenuta inicijativa „EU za Srbiju – finansiranje MSP“ usmerena je na nove zajmove za srpske firme i nova je evropska finansijska garancija za banke u Srbiji, koja će omogućiti malim i srednjim sreduzećima da lakše dođu do kredita.

 

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je razvoj malih i srednjih preduzeća ključan za održivi rast srpske ekonomije.

 

Direktor programa u okviru EIF Hubert Kotonji rekao je da će fond pomoći odabranim bankama, koje će sprovesti program, da poboljšaju finansijske uslove koje nude malim i srednjim preduzećima kao krajnjim korisnicima, pospešujući zapošljavanje i privredni rast u Srbiji.